De verwondering over het over het raadsel van ons bestaan is het vertrekpunt voor Elsbeth Bauer in haar zoektocht naar de essentie van het leven, vruchtbaarheid en de mythe van vrouwelijkheid. Zij gebruikt in haar werk het beeld van de (levens)boom, het bos en de oermoeder. De levensboom symboliseert de cyclus van het leven en staat voor de dualiteit van de vrouwelijke existentie als moeder en individu. Bossen zijn geheimzinnig, ongeordend, unheimlich maar zijn ook symbool voor het vrouwelijke.

In deze tentoonstelling is een ruimte omgevormd tot een kunstmatig bos van uitvergrote tekeningen waarin de toeschouwer rond kan lopen en vervreemd wordt van de wereld van alledaag. Het lopen door een woud staat symbool voor de verkenning van het onbewuste. Het gaat haar om de kunst als ervaring in visuele, akoestische, ruimtelijke maar ook emotionale zin.

In het grafische werk is een serie van bomen te zien, een verkenning van vorm en structuur.

Haar werk is vaak experimenteel en onderzoekend maar ook mysterieus en raadselachtig, geheimzinnig en onverklaarbaar. Door de ambivalentie wil zij de toeschouwer tot reflectie.