Lux Vivens

Elsbeth Bauer - Lux Vivens 20.5

In deze serie fotografieën wil ik het licht in de natuur vangen, het levende licht. Ik ben geïnspireerd door de spiritualiteit en liefde voor de natuur van Hildegard von Bingen, een Duitse non uit de twaalfde eeuw, die beroemd geworden is als wetenschapper en componist. Van haar is het Latijnse citaat in de titel. Hildegard had goddelijke visioenen: ze zei dat ze “De Schaduw van het Levende Licht” voor het eerst zag toen ze drie jaar oud was. Ze zag in dat het een gave was die ze niet aan anderen kon uitleggen. Hildegard verklaarde dat ze in alles de hand van God kon zien, met behulp van haar vijf zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken en voelen.

Op een donkere avond liep ik rond met mijn camera in de buurt van mijn huis, kwam dit prachtige strijklicht tegen, en werd gegrepen door de schoonheid van het moment.

Ik hou vooral van de esthetiek van onverwachte schoonheid die door toevalligheden tijdens het onderzoeken van de mogelijkheden kunnen ontstaan. Deze probeer ik dan te beïnvloeden totdat als resultaat een autonoom werk overblijft.