STAD & PLANT

Hulde aan de PLANT! Ons groen, ons voedsel, onze natuur, onze lucht, onze toekomst. Met die gedachte in het achterhoofd zijn de leden van ARS uitgenodigd om een ode aan de PLANT te brengen. Aan de kunstenaars is bovendien gevraagd om een andere kunstenaar
uit te nodigen en een gezamenlijk werk te maken. Het resultaat van dit creatieve proces is deze zomer te zien in de tentoonstelling PLANT bij Ars Aemula.

Stad en Plant, 4’21”, 2022

In het werk van Elsbeth Bauer speelt de natuur een centrale rol. Elsbeth word geïnspireerd door de cyclus van het leven en door de vier elementen. In het kader van haar video cyclus over de 4 elementen vervaardigd Elsbeth eveneens een video over het thema aarde. Door de toename van urbanisatie verdwijnen veel natuurlijke gebieden en sterven er o.a. planten uit. Elsbeth’s werk over de natuur ontstaat uit een gevoel van nostalgie over wat al verloren is gegaan, gekoppeld aan een zekere mate van melancholie over een dreigende toekomst.

Stad & Plant, video installatie, Elsbeth Bauer en Annelies Brakkee

In dit project, dat in samenwerking met kunstenaar Annelies Brakkee tot stand is gekomen, onderzoekt zij de relatie tussen de natuurlijke vormen van de planten en de stedelijke omgeving van haar woonplaats. Waar stad en plant elkaar ontmoeten komen verhalen op gang van controle en strijd en overleven, maar ook van liefde, toewijding en zorg. Annelies zoekt een paar van deze verhalen op locatie in de stad en probeert ze daar met tijdelijke, visuele ingrepen te versterken. In de samenwerking met videokunstenaar Elsbeth Bauer, worden de verhalen op een nieuwe manier verteld, zodat ze vragen oproepen en aanzetten tot reflectie.

09-07 t/m 14-08

vr | za | zo 13 – 17

ARS | Pieterskerkgracht 9a | 2311 SZ Leiden