Duizendpotig zijn wij

Ik nam deel aan deze bijzondere tentoonstelling bij ARS, die tot stand is gekomen met een groep dichters uit Gent. Mijn inzending was de video “Die Zeit vergeht”. Daarbij heeft Paul Vincent (http://www.paulvincent.be) een gedicht geschreven.

Die Zeit vergeht from elsbeth bauer on Vimeo.

bericht van water tot filmmaker

aarzelend treedt u dichterbij
angst om mijn soms broze oevers
niet gelovend dat ik u dragen kan

u moet het kind zijn geweest
dat werd geleerd mij te vrezen
om het springtij en zoveel meer

toch streelt u nu mijn ijdelheid
maakt mij mooier dan ik ben
al kleurt mijn kant donkerder

dan de zijde van uw bestaan
u blaast bellen onder mijn huid
ik blijf niet langer onbewogen

geef toe aan kring en rimpels
alleen de tijd zal zoveel later
mijn plooien gladstrijken

paul vincent

Erika de Stercke is een dichter uit Gent. Twee jaar geleden zocht zij contact met Leidse beeldend kunstenaars. Haar voorstel was om gedichten bij tentoonstellingen voor te dragen. Dit idee wekte de nieuwsgierigheid van ARS-leden die daarna contact met haar onderhielden en het idee van een multidisciplinaire tentoonstelling verder ontwikkelden. Het gekozen thema werd: “Landschap” in de breedste zin van het woord. Dat thema kon meerdere disciplines omvatten. 19 kunstenaars van ARS participeerden en zonden foto’s van hun werk in. 10 Vlaamse dichters reageerden met passende gedichten.

Voor deze bijzondere gelegenheid is door ARS het unieke boek “Duizendpotig zijn wij” gerealiseerd. (De titel komt uit een gedicht van Gerda de Vrieze.) Het werk, dat door uitgeverij Muze is geproduceerd, bevat afbeeldingen van alle 19 kunstwerken en de corresponderende speciaal daarvoor geschreven 19 gedichten. Het boek is na de presentatie bij de opening op 12 mei te koop bij ARS en in de boekhandel.

Kunstenaars

Elsbeth Bauer, Marlies van Boekel, Barthel Brussee, Daniëlle Celie, Joke Elzinga, Marijk Gerritsma, Tineke Jacobs, Janine Melai, Marije Mommers, Lauran van Oers, Lous Stuijfzand, Christiaan van Tol, Annemarie van der Vlist, Marijke Uittenbroek, Marijke Verhoef, Elisabeth Vuez, Marjan Waanders, Fenny van de Wal-Timmerman, Matilde Zijp

Dichters

Geertrui Daem, Frank Decerf, Hervé Deleu, Joannes Joos, Gent, Lucie Putzeijs, Erika De Stercke, Tom Veijs, Paul Vincent, Gerda de Vrieze, Frank Zonderland