De wereld als achtertuin / de achtertuin als wereld

De zwart-wit foto’s in deze tentoonstelling ontstonden tijdens de lockdowns in de Corona periode, toen de pandemie Nederland bereikte en ons allen dwong thuis en uit de buurt van andere mensen te blijven. Beeldend kunstenaar Elsbeth Bauer begon in haar achtertuin te fotograferen en was al snel gefascineerd door de vele details, licht en schaduw, wisselende contrasten door de verschillende standen van de zon, de grijstinten. De schoonheid van de kleine alledaagse dingen, bloesems, bladeren, regendruppels blijven haar boeien en verwonderen.

De natuur speelt een centrale rol in het werk van Elsbeth. Zij wordt geïnspireerd door de cyclus van het leven – geboorte, leven en dood – en door de vier elementen. Door de klimaatcrisis, toename van vervuiling, industriële landbouw, ontbossing en de wereldwijde urbanisatie verdwijnen veel natuurlijke gebieden, sterven dieren en planten uit. Haar kunst over de natuur ontstaat uit een gevoel van nostalgie over wat al verloren is gegaan, gekoppeld aan een zekere mate van melancholie over een dreigende toekomst. Daarbij gaat het haar echter niet om het zichtbare af te beelden maar juist om het onzichtbare te visualiseren. Graag wil Elsbeth dat haar werk vragen oproept en aanzet tot reflectie.

12-11-2022 t/m 27-11-2022 | vr za zo 13.00 – 17.00

Opening zondag 13 november 16.00

Ars Aemula Naturae | Pieterskerkgracht 9a | Leiden

De wereld als achtertuin / de achtertuin als wereld

De zwartwit foto’s in deze solo-tentoonstelling van beeldend kunstenaar Elsbeth Bauer ontstonden tijdens de lockdowns in de Corona periode, toen de pandemie Nederland bereikte en ons allen dwong thuis en uit de buurt van andere mensen te blijven. Elsbeth begon in haar achtertuin te fotograferen en was al snel gefascineerd door de vele details, licht en schaduw, wisselende contrasten door de verschillende standen van de zon, de grijstinten. De schoonheid van de kleine alledaagse dingen, bloesems, bladeren, regendruppels blijven haar boeien en verwonderen.

De natuur speelt een centrale rol in het werk van Elsbeth Bauer. Zij wordt geïnspireerd door de cyclus van het leven – geboorte, leven en dood – en door de vier elementen. Door de klimaatscrisis, toename van vervuiling, industriële landbouw, ontbossing en de wereldwijde urbanisatie verdwijnen veel natuurlijke gebieden, sterven dieren en planten uit. Haar kunst over de natuur ontstaat uit een gevoel van nostalgie over wat al verloren is gegaan, gekoppeld aan een zekere mate van melancholie over een dreigende toekomst. Daarbij gaat het haar echter niet om het zichtbare af te beelden maar juist om het onzichtbare te visualiseren. Graag wil Elsbeth dat haar werk vragen oproept en aanzet tot reflectie.

De foto’s en video’s van Elsbeth Bauer zijn te zien bij Ars Aemula Naturae van 12 november 2022 t/m 27 november 2022. ARS is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur. ARS is gevestigd op Pieterskerkgracht 9a, 2311 SZ Leiden.

De expositie zal geopend worden op zondag 13 november, 16.00 uur door Hans Kleijn, fotograaf . Tevens optreden van muzikant Sebastiaan Wortelboer. Op zondag 27 november, 16.00 uur, kunt u in gesprek gaan met de kunstenaar.