Video presentatie | Ateliers BaZtille

Die Zeit vergeht”


wasser strömt vorbei
wir schauen zu
die zeit vergeht
wasser strömt vorbei
der kreislauf des lebens

Das Leben ist ein langer träger Fluss”


der lauf des wassers
der lauf der dinge
der lauf der zeit
alles ist endlich
unendlichkeit

De 2 video’s “Die Zeit vergeht” en “Das Leben ist ein langer träger Fluss” zijn geïnspireerd op het thema water. Water is een van de vier oerelementen volgens de antieke traditie. Water is de basis van ons bestaan, zonder water is er geen leven mogelijk. Stromend water staat ook symbool voor het verstrijken van tijd. Het kijken naar het eindeloos voorbij vloeiende water laat de kijker het voorbijgaan van de tijd ervaren, en het beschouwen van het stromende water roept het verlangen op naar oneindigheid.

De natuur is voor Elsbeth geen wereld van vermaak of genot, maar een oerkracht in de wereld die in cyclussen die wereld draaiende houdt. Oeroude principes worden getoond met hedendaagse technieken. Elsbeth denkt over de wereld en de natuur vanuit een oorsprong, een oerbegin van ver vóór bekende religieuze voorstellingen of openbaringen.

Elsbeth Bauer studeerde in 2013 af aan de Koninklijk Academie van de Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag. Ze woont en werkt in Leiden.

17 en 18 november 13 – 17
Ateliers BaZtille
Rokkeveenseweg 46c
2712 XZ Zoetermeer

Je bent van harte welkom!

Kunstroute Leiden 2018

Uiteraard neem ik ook dit jaar weer deel aan de jaarlijkse kunstroute. Er is o.a. een nieuw video werk te zien.

Zaterdag 22-9 en zondag 23-9 is mijn atelier op de Haagweg 4 D7 (souterrain, rechter ingang) van 12-18 geopend. Je bent van harte welkom!

OER – AARDE | Duo tentoonstelling

Elsbeth Bauer & Kheradpicheh
Opening tentoonstelling OER – AARDE
Zondag 11 maart om 15.00 uur (tot 18.00 uur)
Niffo Galerie/Recycle Studio
Pretorialaan 4b Rotterdam 

 

Elsbeth Bauer (Seefeld, Duitsland, 1966) – gaststudie Institut Kesenian Jakarta 2006-08/ KABK diploma 2013

De verwondering over het raadsel van ons bestaan is het vertrekpunt voor Elsbeth Bauer in haar zoektocht naar de essentie van het leven, vruchtbaarheid en de mythe van vrouwelijkheid. 

Continue reading →

Oermoeder 2.0

Oermoeder | een experimentele film van Elsbeth Bauer

door Michael van Hoogenhuyze, november 2017

Elsbeth Bauer is een kunstenaar die zich ontwikkelde vanuit de schilderkunst. Inmiddels werkt ze in een veelheid van technieken, toegepast op experimentele wijze. Oermoeder is de naam van een recente film van haar hand.

Oermoeder 2.0 from elsbeth bauer on Vimeo.

Continue reading →

Wald der Verwunderung

De verwondering over het raadsel van ons bestaan is het vertrekpunt voor Elsbeth Bauer in haar zoektocht naar de essentie van het leven, vruchtbaarheid en de mythe van vrouwelijkheid. Zij gebruikt in haar werk het beeld van de (levens)boom, het bos en de oermoeder. De levensboom symboliseert de cyclus van het leven en staat voor de dualiteit van de vrouwelijke existentie als moeder en individu. Bossen zijn geheimzinnig, ongeordend, unheimlich maar ook symbool voor het vrouwelijke.

In deze tentoonstelling is een ruimte omgevormd tot een kunstmatig bos van uitvergrote tekeningen waarin de toeschouwer rond kan lopen en vervreemd wordt van de wereld van alledag. Het lopen door een woud staat symbool voor de verkenning van het onbewuste. Het gaat haar om de kunst als ervaring in visuele, akoestische, ruimtelijke maar ook emotionele zin.

In het grafische werk is een serie van bomen te zien, een verkenning van vorm en structuur.

In de video “Oermoeder 2.0” wordt geëxperimenteerd met verschillende technieken, variërend van traditionele stop-motion tot digitale animatie. De oermoeder is geïnspireerd op het beeldje van de “Venus von Willendorf”. Bauer beoogt de zoektocht van de vrouw tussen haar bestemming als moeder en een onafhankelijk authentiek ik te verbeelden.

Elsbeth Bauers werk is vaak experimenteel en onderzoekend en ook mysterieus en raadselachtig, geheimzinnig en onverklaarbaar. Door de ambivalentie wil zij de toeschouwer tot reflectie verleiden.

www.arsaemula.nl

www.visitleiden.nl